Bilinçli Sedasyon Nedir?
Bilinçli Sedasyon bir anestezi türü olup hastanın, kendisine uygulanacak olan tıbbi işlem süresince rahat ve sakin kalmasını sağlamak adına sedatif ilaçlarla sağlanan kontrollü uyku durumudur.
Sedasyon altında uygulanan tedavi, hem hasta hem de doktor açısından konforlu bir şekilde tamamlanır. Sedasyon, kişinin kendisine uygulanacak olan cerrahi işlem nedeniyle duyduğu korku ve kaygıyı ortadan kaldırmasının yanı sıra işlem esnasında hastanın sakıncalı refleks ve hareketlerinin de önüne geçilmesini sağlar.
Bilinçli Sedasyon Ne İşe Yarar?
Sedasyon uygulamasının da kendi içinde türleri olup “bilinçli sedasyon” bunlardan biridir. Sedasyonun bilinçli veya derin olması, uygulanacak olan ilacın türü ve miktarı ile ayarlanır. Bilinçli sedasyon, hastaya uygulanan sedatif ilaçlar vasıtasıyla hastanın rahatlamasının ve sakinleşmesinin sağlandığı ve hastanın bilincinin açık olduğu sedasyon türüdür. Bilinçli sedasyonda hastanın bilinci açıktır ve hasta kendisine söylenenleri anlayabilir ve komutlara yanıt verebilir, hatta diyaloğa geçebilir.
Bilinçli sedasyon, hastanın fiziksel hiçbir ağrı ve acı hissetmediği, psikolojik olarak ise korku ve kaygı hissetmediği, kendisini rahat, sakin ve keyifli hissettiği bir haldir. Bilinçli sedasyon altında uygulanan cerrahi işlem tamamlandıktan sonra hasta işlem sürecinin büyük bir kısmını hatırlamaz. Bilinçli sedasyonda hastanın solunumu ve diğer vücut fonksiyonları normaldir.
Diş Tedavilerinde Sedasyon
Bilinçli sedasyon, ağız ve diş sağlığı tedavilerinde sıklıkla uygulanmakta olan ve hastanın rahat ve konforlu bir tedavi süreci yaşamasına olanak sağlayan bir yöntemdir. Ağız ve diş sağlığı tedavilerinde bilinçli sedasyon; kendisinde korku, kaygı ve mide bulantısı gelişen yetişkinlerde güvenle uygulanmakta ve hastalara hissetmeyecekleri ve hatırlamayacakları konforlu bir tedavi olanağı sunmaktadır. Bilinçli sedasyonun da sedasyonun diğer türlerinde olduğu gibi anestezi uzmanı hekim tarafından, gerekli donanıma sahip bir klinik veya hastanede uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.