Genel Anestezi İle Diş Tedavisi

Genel Anestezi İle Diş Tedavisi

Genel Anestezi

Genel Anestezi günümüzde dental işlemlerin büyük çoğunluğu birçok insan tarafından rahatsız edici bulunmaktadır. Ağız ve diş tedavisi alanında çoğu işlem lokal anestezi uygulaması ile gerçekleştirilmekte, lokal anestezinin yeterli olmadığı durumlarda ise genel anestezi veya sedasyon yöntemi tercih edilmektedir.

Lokal anestezi, sadece işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirildiği ve hastanın bilincinin açık, solunumunun normal olduğu anestezi türüdür. Günümüzde ağız ve diş sağlığı alanında en sık kullanılan yöntemdir.

Genel Anestezi İle Diş Tedavisi

Genel anestezi, hastanın bilincini kaybettiği ve ağrı duymadığı derin bir uyku halidir. Hastanın anestezi ilaçları yardımıyla bilincinin kapalı ve solunumunun baskılanmış halde uyutulduğu anestezi türüdür. Ağız ve diş tedavilerinde genel anestezi, bilincinin açık olması halinde tedavinin sağlıklı bir biçimde tamamlanamayacağı ve hasta doktor iletişiminin sağlanamayacağı hallerde uygulanmaktadır.

Genellikle zihinsel engelli bireyler ile çocuk hastalar, genel anestezinin en sık uygulandığı hastalardır. Bunun dışında kaygı ve korku düzeyi hayli yüksek olan yetişkin hastaların tedavileri de genel anestezi altında yapılabilmektedir. Genel anestezi altında işlem yapmaya karar vermeden önce diğer bütün olanakların kullanıldığından emin olunmalıdır. Bu yöntem, hastaların rahat bir şekilde tedavi edilmesini sağlayarak diş hekimlerine daha iyi bir çalışma ortamı sunarken, hastaların da konforlu bir tedavi süreci geçirmesini sağlar.

Sağladığı bu kolaylıkların yanında, bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Tüm bu riskler tedavi edilecek hasta grubuna göre de değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın yaşı ilerlemiş ise farklı, çocuk hasta ise farklı, zihinsel engelli bir hasta ise farklı sorunlarla karşılaşılabilir. Bu risklerin anestezi alacak kişilere ve hasta yakınlarına eksiksiz bir şekilde detaylıca anlatılması gerekmektedir. Bu noktada da anestezi uzmanı ve diş hekimine büyük rol düşmektedir. Genel anestezi altında dental işlem yapılacak hastalar isteğe bağlı değil, gerçekten ihtiyacı olan kişiler olmalıdır. Ayrıca anestezi işleminin, tıbbi donanıma sahip bilgili uzman kişiler tarafından ve yeterli alt yapıya sahip ameliyathane şartlarında uygulanması gerekmektedir.

Sedasyon ve Genel Anestezi

Hasta tarafından uyanık halde tolere edilemeyecek işlemler için genel anestezinin yanında sedasyon da tercih edilebilir. Lokal anestezi altında ve/veya davranış yönlendirme gibi tekniklerle hasta konforundan ödün vermeden dental işlem yapılabiliyorsa sedasyona gerek kalmayabilir. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda güvenle kullanılabilir.

Bir kavram olarak sedasyon “tanı ya da tedavi amaçlı girişimler sırasında, dışarıdan uygulanan farmakolojik ajanlarla, lokal ya da rejyonel anestezi eşliğinde veya tek başına, yaşamsal fonksiyonlar korunarak, bilincin değişen derecelerde baskılanması ile hastanın korku-kaygı-huzursuzluk gibi hislerini azaltan ve işlemlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştıran bir anestezi yöntemi” olarak tanımlanmaktadır.

Kısaca sedasyon, hastanın kendisine uygulanacak olan cerrahi işlem nedeniyle duyduğu korku ve kaygının ortadan kaldırılmasının amaçlandığı ve hastanın sedatif ilaçlar yardımıyla kontrollü olarak uyutulduğu anestezi türüdür. Uygun mekan, ekipman ve deneyimli personel varlığında sedasyon oldukça güvenli bir uygulamadır. Sedasyonun iki türü mevcuttur. Bunlardan ilki bilinçli sedasyondur. Bilinçli sedasyon, kaygı ve korku düzeyi yüksek olan yetişkin hastalara uygulanan ve hastanın bilinçli fakat herhangi bir ağrı duymadığı, bu yüzden de yapılan işlemler sırasında rahat olduğu türdür. İkinci sedasyon türü ise derin sedasyon olarak adlandırılır. Derin sedasyon sırasında hasta uyku halinde olduğu için hekimden gelen komutlara cevap veremez. Derin sedasyon,  genellikle çocuk hastalara ve zihinsel engelli hastalara uygulanan sedasyon türüdür.

Ankara Diş Kliniği

Günübirlik uygulanan genel anestezi ile diş tedavisi; ekonomik kazanç, hastanın erken rehabilitasyonu, komplikasyonların daha az olması, hasta memnuniyeti, zaman tasarrufu, çocuklarda minimal psikolojik travma ve ileride oluşabilecek fobilerin önüne geçilmesi gibi avantajlar sağlamaktadır. Hem hastaya hem de diş hekimine konforlu bir tedavi süreci sunar.

Ankara Bahçelievler’de bulunan polikliniğimiz, çeşitli diş hastalıklarını başarıyla tedavi eden uzman hekimlerden oluşmaktadır. Ankara Bahçelievler DentArt Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde, tüm işlemleri güvenle gerçekleştirdiğiniz gibi, sedasyon ile diş tedavisini de rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Kliniğimizdeki uzman hekim kadromuz ve çalışanlarımız, tüm hastalarının konforu için kliniğe geldikleri ilk andan başlayarak gerekli özeni ve titizliği gösterir, tüm tedavilerini profesyonelce gerçekleştirirler.

 

Genel Anestezi İle Diş Tedavisi, genel anestezi, genel anestezi diş tedavisi, uyutarak diş tedavisi, Dentart, ankara diş kliniği, ankara diş hekimleri, bahçelievler diş kliniği, diş tedavisi, sedasyon, sedasyon tedavisi, sedasyonla diş tedavisi, diş tedavi fiyatları, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur

WHATSAPP DESTEK