Yer Tutucu

Yer Tutucu Nedir?

Yer Tutucu diş hekimliğinde, özellikle pedodonti yani çocuk diş hekimliği alanında yaygın olarak kullanılan apareylerdir. Ağız ve diş sağlığında hem çocuklar hem de yetişkinler bakımından esas olan, dişlerin ağız içerisinde sağlıklı ve canlı bir şekilde korunmasıdır. Ancak çürük veya travma gibi bazı sebeplerle diş kaybı bazen kaçınılmaz olmaktadır.

Özellikle süt dişlerinin, kendilerinden sonra kalıcı dişlerin geleceği düşüncesiyle ihmal edilmemesi son derece önemlidir zira süt dişlerinin oldukça önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Süt dişleri konuşma fonksiyonu bakımından önemli olduğu kadar çiğneme fonksiyonu bakımından önemlidir. Çünkü, süt dişinin olması gerekenden daha erken bir vakitte kaybedilmesi durumunda çiğneme fonksiyonun bozulması, mide ve bağırsak şikayetlerine yol açabilmektedir.

Hangi Durumlarda Kullanılır?

Süt dişlerinin son derece önemli bir diğer fonksiyonu ise doğal yer tutucu fonksiyonudur. Öyle ki süt dişleri, kendilerinden sonra gelecek olan kalıcı dişlerin yerini tutar.

Süt dişinin olması gerekenden daha önceki bir vakitte kaybedilmesi durumunda ise süt dişinin doğal yer tutucu fonksiyonu ortadan kalkacağından, ağız içerisindeki diğer dişler, vaktinden önce kaybedilen süt dişinin oluşturduğu boş alana kayarak buraya gelecek olan kalıcı dişin yerini zapteder. Bu durumun doğal sonucu olarak da hiç istenmeyen ortodontik sorunlar baş gösterir. İşte yer tutucu apareyler bu noktada devreye girer. Yer tutucular, doğal yer tutucular olan süt dişlerinin fonksiyonunu üstlenerek, kaybedilen süt dişinin yerine gelecek olan kalıcı diş için yer tutar, diğer dişlerin bu alana kaymasını engeller.

Yer Tutucu Gerekli Mi?

Yetişkinlerde de erken diş kaybı durumunda konuşma ve çiğneme bozukluklarının yanı sıra kapanış bozuklukları baş gösterdiğinden yer tutucular kapanış bozukluklarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Oldukça önemli bir fonksiyonu olan yer tutucular, sabit ve hareketli olmak üzere iki çeşittir. Sabit yer tutucular, diş hekimi tarafından sabitlenen ve yalnızca hekim tarafından çıkarılabilen apareyler iken hareketli yer tutucular hasta tarafından da takılıp çıkarılabilir. Yer tutucuların fonksiyonlarını iyi bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için bakımlarının da iyi bir şekilde yapılması gerekir.

Buna göre; yer tutucular da dişlerle birlikte düzenli olarak fırçalanmalı, yer tutucular ile elle oynanmamalı, sakız gibi yapışkan maddelerin tüketiminden kaçınılmalı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir. Hem uygulanması hem de kullanımı basit ve faydaları da bir o kadar büyük olan yer tutucular ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

 

Yer Tutucu, yer tutucu nedir, yer tutucu hangi durumlarda kullanılar, yer tutucu gerekli mi, yer tutucunun ağızda kalma süresi, çocuklarda yer tutucu, ankara diş tedavi, dentart ankara, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur

WHATSAPP DESTEK