Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş hekimleri, doğal dişlerimizin kalıcılığını sağlayan çeşitli tedavi seçenekleriyle dişlerimizi kurtarmayı tercih ederler. Koruyucu tedavi yöntemlerine cevap vermeyen, çürük ve enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı kurtarılamayan dişler için diş çekimi, enfeksiyonu ortadan kaldırmanın en iyi yolu olur. Aşağıdaki durumlarda diş hekiminiz diş çekimi önerebilir:
- İleri düzeyde çürük olan, kurtarılamayacak dişler.
- Travmaya uğramış, kırılmış dişler.
- Kanal tedavisi ile kurtarılması başarısız olmuş dişler.
- Diş eti hastalıklarından dolayı sallanan dişler.
- Düşmesi gerektiği halde düşmeyen süt dişleri.
- Gömülü olan dişler.
- Kist ya da tümör oluşmasına sebebiyet veren dişler.
- Aşırı konum değişikliği nedeni ile sorun yaratan dişler.
- Ortodontik tedavinin sağlanabilmesi adına çenede yer kazanma ihtiyacı.
Diş Çekilmesinin Diş Etlerine Etkisi
Diş çekimi birçok fayda sağlar. Tedavi edilmediği takdirde, çürümüş veya hasar görmüş bir diş problemlerin daha da artmasına neden olabilir. En önemlisi, dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebilecek zararlı bakterileri azaltır ve genel ağız sağlığınızı iyileştirebilir. Özellikle dişiniz ciddi şekilde kırılmış veya enfekte olmuşsa, diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kişilerin diş çekimi öncesi ve sonrasında özenli olmaları gerekir.
Diş çekimi öncesinde bir rahatsızlığınız söz konusu ise, ilaç kullanıyorsanız mutlaka hekime bildirin. Ayrıca hamile ya da hamile kalmayı düşünen kadınlar da diş çekimi öncesinde bunu hekimine bunu söylemelidir. Diş çekiminden önce dişlerinizi fırçalayın ve ağzınızı antiseptik (mikrop öldürücü) bir gargara ile çalkalayın. Bu, diş çekimi sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları önlemeye yardımcı olur.
Diş çekimi, lokal anesteziyle gerçekleştirilen basit bir işlemdir. Diş hekiminiz, özel diş aletleri kullanarak dişinizi dikkatlice yuvasından çıkaracaktır. Bazen dişi çıkartmak için hekiminizin diş etlerinizde kesikler yapması gerekebilir. Dişiniz çekildikten sonra yuva dezenfekte edilir. Bazı durumlarda, diş hekiminiz çenenizdeki kemik kaybını önlemeye yardımcı olacak kemik tozunu diş çekim bölgesine yerleştirebilir. Son olarak, iyileşmeyi desteklemek için dikiş atılabilir.
Diş Çekiminden Sonra Neler Yapılmalı?
Diş çekimi sonrası hızlı bir iyileşme için bazı kurallar şunlardır:
- Diş hekiminizin verdiği antibiyotik ve ağrı kesicileri belirtildiği şekilde almak önemlidir.
- Anestezinin etkisi geçene kadar sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. İlk gün sadece ılık ve yumuşak gıdalar tercih edilmeli (püre kıvamında), çok sıcak, taneli, asitli, sert gıda tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Kanamayı hızlandırabileceği ve iyileşmeyi geciktirebileceği için en az 24 saat alkol ve sigaradan kaçınılmalıdır.
- İlk gün kanama olabilir. Hekimin yerleştirdiği tampon 15-20 dakika kadar sıkıca ısırılmalı ve normal olarak yutkunulmalıdır. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi ve sürekli olarak tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engeller ve kanamanın devam etmesine neden olabilir. Bir veya iki saat geçmesine rağmen kanama artar ve durmazsa diş hekimine başvurulmalıdır.
- Diş çekiminden sonra mümkünse başın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenilmelidir. Sıcak banyo yapmaktan, en az iki gün boyunca yorucu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Yüksek bir kalp hızı, ameliyat sonrası kanamanın artmasına ve rahatsızlığa neden olabilir.
- Diş çekiminden 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edilebilir. Ancak, çekim bölgesi etrafında dikkatli olunmalıdır.
- Şişliği azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için ilk 24 saat boyunca yüzünüze 15 dakikalık aralıklarla buz uygulaması yapılabilir.
- Yüzde normalden fazla şişme, ağrı, 24 saati geçen kanama, yüksek ateş, ağızda kötü bir tat ve koku hissi olursa zaman geçirmeden diş hekimi aranmalıdır.
- Pipet, emme hareketine neden olarak kanama ve ağız kuruluğu riskini artırır. En az 48 saat pipet kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Dişinize cerrahi operasyon yapıldıysa veya diş çekiminden sonra dikiş atıldıysa kontrol randevusu ihmal edilmemelidir.
- Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında ortaya çıkan kemiğe temas edilmemelidir. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri diş etiniz ile örtülecektir.
- Pıhtılaşmayı yavaşlatabileceği ve oluşan pıhtıyı yerinden çıkarabileceği için ilk 48 saat ağzı çalkalamaktan kaçınılmalıdır.
- Çekim bölgesinin dille oynanmasından kaçının. Bu, iyileşen bir pıhtıyı yerinden çıkarabilir.
Çekim bölgesinin tamamen iyileşmesi on günü bulabilir. İyileşme süreleri kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Rutin aktivitelere 48 ila 72 saat içinde dönebilecekken, çene kemiğinin tamamen iyileşmesi genellikle birkaç hafta sürer.
DentArt uzman hekim kadromuz, en son teknolojiyi kullanarak diş çekim işlemlerinizi özenle gerçekleştirir. Tedavi sürecini konfor içinde geçirmeniz ve ağrı hissetmemeden tamamlamanız için hassasiyet gösterir.
Diş Çekimi, Diş çekimi sonrası nelere dikkat edilmeli, dentart, diş sıkma, diş hekimi, sedasyonla diş tedavisi, dentart diş kliniği, diş kliniği ankara, bahçelievler diş kliniği, sedasyon, diş tedavisi, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur