Dolgu İşlemleri

Dolgu İşlemleri

Dolgu İşlemleri dişin mine veya dentin gibi dış tabakalarında oluşan çürüklerin erken dönemde tedavilerinin yapılmasını ve bu sayede çürüklerin ilerlemelerinin durdurularak dişin canlılığını korumayı amaçlayan diş hekimliği branşıdır.

Bu sayede sonraki aşamalar olan endodonti (kanal tedavisi) veya diş çekimi önlenmiş olur. Oluşan diş maddesi kayıpları, estetik fonksiyonel ve ağız dokularına uyumlu bir şekilde dolgu ile tedavi edilmektedir.

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olmaktadırlar.

Hastaya uygulanacak dolgu tipinin seçiminde uygulanacak bölge, bu bölgede etkili olan çiğneme kuvvetler, hastanın estetik beklentileri ve de madde kaybının miktarı büyük önem taşımaktadır.

Diş İşlemleri Nasıl Uygulanır?

Diş hekimliği dilinde ”kavite” adı verilen oyuk hazırlanır. Oyuk açma işleminde dişin bütünselliğini bozmadan yalnızca çürümüş kısımların temizlenmesi hedef alınır. Çürüme öncesi doğal diş görünümün yeniden alınması için, dolgu malzemesi ile dolgu doldurma işlemi yapılır.

Dolgu Maddelerinin Özelliği

Diş dolgu işlemi yapılırken kullanılan malzemeler sadece tutucu özelliktedir. Dişe yapışma özelliği olmayan dolgu maddeleri, lazer ışınlarıyla sabitlenerek, dişe tutturulması sağlanır. Dişin sağlam şekilde yapılması ve malzemenin çıkmaması için alınan tutucu önlemlerin başında, kaviteye uygun şekli vermek gelir.

Dolgu Malzemesi Nasıl Seçilir? Estetik açıdan yapay dolgu malzemesinin görünmemesi, hekimlerin ilk tercihidir. Diş ortasında belli olmayacak renkte diş dolgusu malzemesi seçilir. Diş yapısını, minesine ve köklere zarar vermeyecek malzeme seçilmesi önemlidir. Dolgu maddesinin kompakt olarak görevini yerine getirmesi, boşluk bırakmadan alt kısımlarda yeni çürük oluşumunu önlemesi için, dolgu maddesinin niteliği ve uygulanma şekli önemlidir. Aynı zamanda madde, dişlerde çiğneme fonksiyonu gerçekleştirilirken, arka dişlere basınç yapmaması için uygulanır ve bu esasta malzeme seçilir.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Üç farklı şekilde uygulanan diş dolgusu çeşitleri; amalgam dolgu, porselen dolgu ve inlaylar olarak sınıflandırılmaktadır. Dişlerin yapısı ve genel sağlık özellikleri, hastanın çene kemik yapısı, çürük ebatı ve hekim önerisine göre dolgu seçeneği belirlenir.

Amalgam Dolgu Nedir?

En eski dolgu çeşidi olarak bilinen ve metal dolgu olarak nitelendirilen amalgam dolgu çeşitleri, dayanıklılıklarıyla bilinmektedir. Görsel açıdan çok hoş görünmese de birçok kişi tarafından uzun ömürlü kullanım sağladığı için, tercih edilebilmektedir. %70 oranında gümüş, %23 oranında kalay, diğer oranlarda ise bakır ile çinko içeren bir karışımdır. Ekonomik fiyat seçeneği sunduğu için tercih edilebilmektedir. Amalgam dolgular civa ile karışım edilerek, hekim tarafından hazırlanır. Genellikle azı dişlerin dolgusunda kullanılmaktadır.

Porselen Ve Kompozit Diş Dolgusu Nedir?

Görsel açıdan estetik bir görüntü veren ve doğallık sunan diş dolgusu çeşitleridir. Genellikle ön dişler ve görünürde olan dişlerde uygulanırlar. Simanlar, kompozitler ve porselen dolgu çeşitleri ile diş renginde dolgu malzemesi olarak adlandırılırlar. Diş hekimliğinde ”Bonding” olarak nitelendirilmekte ve amalgam dolgular kadar dirençli değillerdir.

İnlaylar Dolgu Nedir?

Döküm dolguların genel adı olarak, inlaylar kullanılır. Laboratuvar ortamında hazırlanan ve daha sonradan diş kavitesine yapıştırılan diş dolgusu çeşitleridir. Genellikle altın ya da porselen maddeden yapılmaktadır. Hassas çalışma ve hekim tarafından uygulanan özel tekniklerle yapılır ve dişe yapıştırılır.

Amalgam Dolgular Neden Tercih Edilir?

Diş hekimlerinin genellikle tercih ettiği diş dolgusu yöntemi, amalgam dolgu tipleridir. Yüksek dayanıklılık içermesi, direnç ve basınçta sağlam olması, uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edilmektedir. Hastalar tarafından da en ucuz fiyatlı dolgu çeşidi olduğu için tercih edilmektedir. Amalgam dolgular hakkında bilinmesi gereken ise, civa alerjisi olan kişilerin amalgam dolgu yaptırmaması gerektiğidir.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Bir günde kaç diş dolgu yapılır, dolgu aşamaları nelerdir gibi konularda merkezimizden bilgi alabilirsiniz. Diş dolgusu uygulamalarında öncelikle çürük tespiti yapılır. Çürüğün boyutları ve derinliğine bakılarak, hekimin uygun görmesiyle diş yapısının röntgeni çekilir.

Diş dolgusu veya kanal tedavisi gerekiyorsa, muayene sırasında belirlenir. Çürük dişlerin kök kısmına inmişse, çürüğün tamamen temizlenmesi ve kök kısmında bulunan, sinir uçlarının yakılarak tedavi edilmesi işlemleridir.

Diş Dolgu İşlemi Ne Kadar Sürer?

  • Dişteki çürüğe bağlı olarak ortalama 30 dakikada dolgu uygulaması tamamlanır. Diş dolgu tedavisi nasıl yapılır konusunda;
  • Lokal anesteziyle diş dolgu tamiri uygulamalarına başlanır.
  • Frezy veya özel aletlerle, çürük temizlenir.
  • Dişin iç kısmı yıkanır ve dolgu malzemesiyle doldurulur.
  • Lazerle dolgu maddesi, dişe sabitlenerek diş oluşumu sağlanır.
  • Dolgunun üst yüzeyi törpülenir ve üst dişlerle uyumu sağlanır.
  • Dolgu ile diş aralığı kapatma ve minik kırıklarda dolguyla tedavi işlemleri uygulanmaktadır.
  • Dişlerin yapısına ve çürüklerine göre uygulama, muayene sırasında belirlenir.

Diş Dolgusu Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Dolgu yapıldıktan sonra diş fırçalanır mı gibi konular ve dolgu sonrası yapılması gerekenler konusunda tüm detaylar, aşağıda yer alıyor. Dolgu sonrası;
  • Sert gıdalar, kabuklu gıdalar tüketilmemelidir. Diş dolgusu yapılan dişte özellikle, çiğneme fonksiyonları kullanılırken dikkat edilmelidir.
  • İlk iki saat ve hekimin diş yapısına göre önerdiği süre dahilinde yemek yememek ve sıvı tüketmemek gereklidir. Diş dolgusu beyaz kaplamlarda da sıcak, soğuk, sert, sıvı gibi şeyler ilk saatlerde tüketilmemelidir.
  • Dolgu uygulaması sonrasında, dişlerin iyi temizlenmesi gereklidir. Yiyecek artıklarının kalmaması için gargara yapılmalıdır.
  • Dolgu olan diş neden sızlar konusunda, diş fırçalamanın bir sakıncası olmadığından bahsedebiliriz. İple temizleme veya diş fırçalama yapılabilir. Dolgu sonrası ağrılar, kısa sürede geçecektir.
  • Kök veya sinirlere yakın kısımlarda yapılan diş dolgusu uygulamalarında, hassasiyet biraz yüksek olduğu için çiğneme, yeme fonksiyonlarında ilk birkaç gün biraz ağrı olabilir. Diş hekimi önerisine göre ağrı kesici kullanılabilir.
  • Dolgu sonrası diş ağrısı ağrı kesiciyle geçmemiş ise hekime başvurulmalıdır.

 

Dolgu İşlemleri, diş dolgusu, çürük diş dolgu, ankara diş dolgu, diş dolgu ankara, diş dolgu fiyatları, diş tedavisi, ankara diş tedavisi, diş çürüğü dolgu ankara, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, Genç Yaşta Diş Çürümesi, ankara en iyi diş hekimi, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, derin sedasyon nedir, uyanıkken diş sıkma neden olur, ağız ve diş sağlığı, diş sıkma neden olur, Anestezi ile Diş Tedavisi

WHATSAPP DESTEK