Ağız ve diş tedavisi söz konusu olduğunda kaygı ve korku birçok hastanın ortak endişesidir. Sedasyon, diş tedavileri sırasında hastaların rahatlamasına ve ağrıyı yönetmesine yardımcı olur. Lokal anesteziden farklı olarak, sedasyon sizi bilinçli tutar ancak derin bir rahatlama sağlar, böylelikle sizin ve diş hekiminizin tedaviye etkili ve güvenli bir şekilde devam etmesini kolaylaştırır.
Anestezi uzmanı tarafından hastanede ya da bir ağız diş sağlığı merkezinde, diş hekiminin ve yardımcısının içinde olduğu bir ekiple uygulanır. Bazen ağız yoluyla alınan ilaçlarla, bazen de enjeksiyon yoluyla verilen anestezik ilaçlarla gerçekleştirilir. Sedasyon öncesi doğru hazırlıkların yapılması hem hastanın güvenliği hem de sağlık profesyonellerinin etkili bir şekilde çalışabilmesi açısından kritik bir adımdır. Genel anesteziden farklı olarak hastanın boğazında bir tüp yoktur, hasta kendisi soluyabilir. Anestezi uzmanının sedasyon konusunda deneyimli olması kadar, diş hekiminin de sedasyon altında tedavi yapmak konusunda deneyim sahibi olması gereklidir. Sedasyon öncesi hazırlık hem hastanın güvenliği hem de sağlık profesyonellerinin etkili bir şekilde çalışabilmesi açısından son derece önemlidir.
Bu hazırlıklar, prosedür sırasında olası riskleri en aza indirme ve hastanın güvenliğini sağlama açısından kritik öneme sahiptir. Sağlık profesyonelleri, bu adımları titizlikle takip ederek sedasyon sürecini başarıyla yönetebilirler. Ekipte yer alan anestezi teknisyeni ve hemşire, gereken bilgi ve beceriye sahip olmalıdır. Hastaların, sedasyon öncesi süreç hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları önemlidir. Bu nedenle, tedavi planı, beklentiler ve olası riskler konusunda hasta ile detaylı bir görüşme yapılmalıdır. Hasta, sedasyon öncesinde genel bir sağlık değerlendirmesine tabi tutulmalıdır. Bu değerlendirme, hastanın genel sağlık durumu, alerjileri, kronik hastalıkları ve mevcut ilaçları hakkında bilgi toplamayı içermelidir. Bu bilgiler, sedasyon sırasında olası komplikasyonları en aza indirmeye ve sedasyon sırasında güvenliği sağlamak için çok önemlidir. Anestezi uzmanı iyi bir hazırlık yapmalı, işlem öncesi hastayı değerlendirmeli, olası sorunları, yarar/zarar oranını ortaya koymalıdır.
Sedasyon sırasında hastanın nefes alışverişi yavaşlar ve kan basıncı biraz düşebilir. İşlem sırasında bir anestezi uzmanı, hastanın tansiyon ve nabzını sık sık takip ederek iyi olduğundan emin olur. Özel olarak eğitilmiş bir diş hekimi tarafından işlemler uygulandığında sedasyon işlemi son derece güvenlidir. Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, sakinleştirici anestezi ilaçlarının kullanımı da bazı yan etkilere sebep olabilir. Bu uygulamanın bilinen bir yan etkisi olmamakla beraber nadiren;
- Uyuşukluk ve halsizlik hissi
- Reflekslerde yavaşlama
- Baş dönmesi
- Yakın dönemli hafıza kaybı
- Düşük tansiyon
- Baş ağrısı
- İşlem sonrası bulantı ve kusma gibi semptomlar görülebilir.
Hasta, diş tedavisinin yapılacağı gün, güvendiğini bir arkadaşı veya aile üyesiyle birlikte kliniğe gelmelidir, çünkü daha sonra eve tek başına gitmesi risk içerir. Sedasyon sonrasında hasta, refakatçisi tarafından belirli bir süre boyunca gözlenmelidir. Bu nedenle, hasta, sedasyon öncesinde bir refakatçi organizasyonu yapması gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir.
Sedasyon işleminden önce hastanın ne yediğine ve içtiğine dikkat etmesi gerekebilir. Yiyecek ve içecek sınırlamalarına ilişkin talimatlar farklılık gösterebilir. Gerektiğinde yiyecek ve içecekleri sınırlamak veya bunlardan kaçınmak için diş hekiminin talimatları izlenmelidir. Örneğin, randevudan belirli bir süre önce herhangi bir şey yemekten kaçınılması söylenebilir. Ayrıca, alınacak oral sakinleştiricinin türüne bağlı olarak randevudan önce yalnızca sıvı gıdaların tüketilmesi de istenebilir.
Düzenli kullanılan ilaçların sedasyon işlemi öncesinde bırakılması gerekmeyebilir, yine de diş hekimi ve hasta bu konuda karşılıklı görüş alışverişi yapmalıdır. Diş hekimi, işlem uygulanmadan önce sedasyon seçenekleri hakkındaki görüşmenin bir parçası olarak tam bir tıbbi öykü alacaktır. Hastaya en uygun sedasyon seçeneğinin belirlenebilmesi için tüm rahatsızlıkların ve kullanılan ilaçların bilinmesi önemlidir. Rutin olarak kullanılan reçeteli ve reçetesiz ilaçlar hakkında diş hekiminin önceden bilgisi olmalıdır.
Ankara Bahçelievler DentArt Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde, tüm işlemleri güvenle gerçekleştirdiğiniz gibi, sedasyon ile diş tedavisini de rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Tercihiniz sedasyon veya genel anestezi olduğunda, bunun için uygun olan bir merkezde ve anestezi ekibi eşliğinde işlem uygulanır. Kliniğimizdeki uzman hekim kadromuz ve çalışanlarımız, tüm hastalarının konforu için kliniğe geldikleri ilk andan başlayarak gerekli özeni ve titizliği gösterir, tüm tedavilerini gerçekleştirirler.