Anestezi ile Diş Tedavisi
Anestezi ile Diş Tedavisi diş tedavilerinde anestezi uygulaması, hastaların kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olan önemli bir araçtır. Anestezi; herhangi bir cerrahi müdahale öncesi, ilgili bölgedeki duyunun geçici olarak yok edilmesi, uyuşturulması, duyu yitimi anlamına gelir.
Diş operasyonlarında anestezi uygulanmasının temel sebebi hastanın operasyon sırasında hissettiği acıyı minimuma indirmektir. Hastaların önemli bir yüzdesi, diş tedavileri sırasında ağrı hissedeceklerine dair korku ve endişe duymaktadır. Duyulan bu kaygı, yapılması gereken tedaviyi geciktirebilmekte, sorunun daha da kötüleşmesine neden olmaktadır. Anestezi uygulamaları, diş hekimliği uygulamalarını daha etkili ve insan odaklı hale getirir.
Korku ve kaygı düzeyinin çok yüksek olduğu hastalar, normal bilinç̧ durumunda ve normal klinik ortamda dental tedavilerinin yapılması için hekimle iş birliği yapmak istemeyen hastalar veya kendini yeterince ifade edemeyen çocuklar, zihinsel engelliler veya hareket kusuru olan hastalarda sedasyon veya genel anestezi destekli tedavi yöntemlerine başvurulur. Özellikle çocuk hastalarda operasyon sonrası konforun arttırılması, hastanın gereksiz ilaç alımının engellenmesi, böylece çocukta ilaç̧ kullanımına bağlı oluşabilecek herhangi bir alerjik reaksiyon vb. gibi olumsuz durumların önüne geçilmesi, psikolojik travmanın en aza indirilerek diş tedavisi korkusu oluşmasını engellemek açısından önemlidir.
Günümüzde diş anestezisi için birçok seçenek mevcuttur. Kullanılacak anestezik maddenin türü kişinin yaşına, sağlık durumuna, işlemin uzunluğuna ve geçmişte anestezik maddelere karşı oluşan olumsuz reaksiyonlara da bağlıdır. Anesteziye duyulan ihtiyaç, tedavi türüne ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, diş hekimiyle tedavi seçenekleri ve anestezi kullanımı hakkında açık iletişimde bulunmak önemlidir.
Anestezi Türleri
Lokal anestezi: Tamamlanması daha kısa süren ve genellikle daha basit prosedürler için kullanılan anestezi türüdür. Lokal anestezi alan hastanın bilinci açık olur ve iletişim kurabilir. Bölge uyuşacağı için acı hissetmez. Lokal anesteziklerin çoğu hızlı bir şekilde (3-5 dakika içinde) etkili olur ve bu etki 30 ila 120 dakika sürer. Topikal olarak (Yüzeye sıkılarak veya sürülerek) kullanılabilirler ya da tedavi edilecek alana enjekte edilebilirler. Lokal anestezi ağrıyı sadece belirli bir bölgede engeller ve hastanın genel bilincini etkilemez. Aynı zamanda hızlı etki gösterir ve tedavi sırasında rahatlık sağlar.
Sedasyon: Hastanın hafif uykulu duruma getirilmesini sağlayan bir anestezi yöntemidir. Özellikle uzun süren veya karmaşık diş tedavilerinde kullanılır. Hastanın rahatlamasına ve endişelerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Sedasyonun çeşitli seviyeleri vardır. Bu seviyelerin hangisinin uygulanacağına anestezi doktoru hasta ile görüşme sonrasında karar verir. Sedasyon, kaygısı olan kişiyi rahatlatmak, ağrıyı hafifletmek veya kişinin işlem boyunca hareketsiz kalmasını sağlamak için kullanılır.
Hasta ilaçların etkisinde kaygısı azalmış ama bilinçli olabilir veya uykulu halde sadece ağrılı uyaranlara cevap verecek durumda yüksek sesli komutlara yanıt verebilir. Sedasyon hafif, orta ve derin olarak sınıflandırılır.
Genel Anestezi Diş Tedavisi: Daha uzun prosedürler için veya tedaviyi etkileyebilecek çok fazla endişe veya hastalığın varlığında kullanılır. Hastanın tamamen uyutulduğu bir durum söz konusudur. Hasta genel anestezi altındayken tamamen bilincini kaybeder, hiç ağrı hissetmez, kasları tamamen gevşer ve hastanın işlem süresince hafıza kaydı durur. İlaç, yüz maskesi veya damar yoluyla verilir. Anestezi seviyesi ve süresi uygulanacak prosedüre ve hastanın durumuna göre değişir. Özellikle çocuklar, diş tedavisi yaptıramayan hastalar veya mide bulantısı çok fazla olan kişiler gibi bazı özel durumdaki hastalarda genel anestezi kullanılır. Hastanın bilincinin kapalı olması, büyük cerrahi müdahaleler için gerekebilir.
Anestezi ile Diş Tedavisi Avantajları
- Anestezi, diş tedavileri sırasında ağrıyı kontrol altına almanın en etkili yoludur. Bu, hastaların tedavi sırasında minimal ağrı hissetmelerine olanak tanır ve genel deneyimi olumlu bir şekilde etkiler.
- Anestezi, hastaların diş tedavisi sırasında daha rahat bir pozisyonda olmalarını sağlar. Bu, tedavi sürecini daha konforlu ve sakin kılar, böylece hasta stres ve endişeden uzak bir deneyim yaşar.
- Anestezi, diş hekimine tedaviyi daha etkili bir şekilde gerçekleştirme imkanı tanır. Hasta rahat olduğunda, diş hekimi daha hızlı ve daha hassas bir şekilde çalışabilir.
- Anestezi sayesinde, hastaların stres ve ağrı seviyeleri azalır. Daha az stres, tedavi sonrası iyileşme sürecini hızlandırmakta etkilidir.
Anestezi uygulamalarının güvenli bir şekilde yapılması, lokal anestezi diş tedavisi hariç diş hekimi ve anestezi doktorunun ortak uyum içinde çalışması ile olur. Diş hekiminin özellikle bu tip uygulamalar için tecrübeli olması gerekmektedir.
Ankara Bahçelievler DentArt Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, çeşitli diş hastalıklarını başarıyla tedavi eden uzman hekimlerden oluşmaktadır. Kliniğimizdeki tüm çalışanlarımız, tüm hastaların aynı konfor ile tedavi olmaları için kliniğe geldikleri ilk andan başlayarak gerekli özeni ve titizliği gösterir.
Genel anestezi, dentart, diş tedavisi, diş hekimi, dentart diş kliniği, Genel anestezi ile diş tedavisi yaptıranlar, Genel anestezi ile diş tedavisi riskleri, Uyutarak diş Tedavisi Fiyatları, sedasyon, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, sedasyon yorumları, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur