Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş Dolgusu; dişte kırılma, çatlama yahut çürüme meydana gelmesi halinde yapılması gerekmektedir. Dişin ağız içerisinde canlı ve sağlıklı bir biçimde muhafazasının sağlanması amacıyla belirli işlemlerin yapılarak dişe eski görünüm ve fonksiyonunun kazandırılmasıdır.

Diş dolgusu, işlemin öncesinde veya sonrasında özel bir prosedüre ihtiyaç duyulmamasını sağlar. Ağrısız bir işlem olması ve lokal anestezi altında kısa bir süre içerisinde tamamlanması açılarından komplike bir işlem olmaktan uzaktır. Dolgu işlemi sonrasında hastadan istenen yalnızca, diş hekiminin belirleyeceği kısa bir süre boyunca yemek yenmemesi olacaktır. Zira bu uyarı ile işlem uygulanan bölgede devam eden uyuşukluk nedeniyle yemek yeme esnasında yanak, dudak, dil gibi uzuvların yanlışlıkla ısırılarak zarar görmesinin engellenmesi amaçlanır.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu; işlem yapılacak olan bölgeye uygulanan lokal anestezinin ardından dişteki çürük veya uzaklaştırılması gereken kısmın uzaklaştırılması, oluşan boşluğun dolgu malzemesi ile doldurulması, dolgu malzemesinin dondurulması ve nihayet oluşan pürüzlerin ortadan kaldırılması şeklinde yapılır.

Dolgu çeşitleri, işlemde kullanılacak olan dolgu malzemesine göre değişkenlik gösterir. Diş dolgusu çeşitleri amalgam dolgu, kompozit dolgu, cam iyonomer dolgu ve cam karbomer dolgudur.

Dolgu Çeşitleri

  1. Amalgam Dolgu: Dolgu malzemesinin civa, gümüş, bakır ve kalay karışımından meydana geldiği dolgu çeşididir. Amalgam dolgu, çok eski zamanlardan beri özellikle arka dişlerde kullanılan dolgu çeşidi olup dayanıklılığına ve fiyatının uygun olmasına rağmen günümüzde koyu renginden dolayı estetik nedenlerle sık tercih edilmemektedir.
  2. Kompozit Dolgu: Dolgu malzemesinin plastik, akrilik reçine ve cam partiküllerinden meydana geldiği ve UV ışıklı özel bir cihaz ile sertleştirilmesi gereken dolgu çeşididir.Kompozit dolgunun fiyatının amalgam dolguya nispeten daha yüksek olmasına ve dayanıklılık bakımından da amalgam dolgu ile hemen hemen aynı olmasına karşın oldukça büyük talep görmesinin nedeni, dişle aynı renkte olması ve hem arka hem de ön dişlerde estetik görünüm sağlamasıdır.
  3. İyonomer Dolgu: Bir diğer dolgu çeşidi olan cam iyonomer dolgunun malzemesi, fluoroaluminosilicate ve akrilik karışımıdır. Cam iyonomer dolgu, kompozit dolguya göre daha az dayanıklı ise de florid salgılama ve dişe kenetlenme özellikleri dolayısıyla özellikle çocuk hastalara güvenle uygulanmaktadır.
  4. Karbomer Dolgu: Son olarak cam karbomer dolgu ise az dayanıklı olan ve renkte uyumsuzluklar gösterebilen fakat kendi kendini tamir özelliğine sahip hidroksiapatit ve florapatit maddelerinden üretilen dolgu çeşididir.

Kendinize en uygun dolgu çeşidi ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Diş dolgusu, diş dolgu çeşitleri, amalgam dolgu, kompozit dolgu, iyonomer dolgu, karbomer dolgu, diş dolgusu nasıl yapılır, dolgu tedavisi ankara, ankara diş dolgu, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur

WHATSAPP DESTEK