Diş Hekimliğinde Sedasyon
Diş Hekimliğinde Sedasyon diş hekimliğinde önemli bir anestezi yöntemidir. Diş hekimliği uygulamalarında lokal anestezi, sedasyon ve genel anestezi önemli bir yer tutmaktadır.
Dental işlemler büyük oranda lokal anestezi altında gerçekleştirilse de bazı girişimlerde hasta konforunun ve uyumunun artırılması, korku ve kaygının giderilmesi amacıyla sedasyon da gerekmektedir. Bir kavram olarak sedasyon “tanı ya da tedavi amaçlı girişimler sırasında, yaşamsal fonksiyonlar korunarak, bilincin değişen derecelerde baskılanması ile hastanın korku-kaygı-huzursuzluk gibi hislerini azaltarak işlemlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştıran bir anestezi yöntemi” dir.
Diş Tedavisi – Sedasyon Nedir?
Sedasyonda hedef, hastanın korku ve kaygısının kontrol altına alınarak güvenli koşulların sağlanmasıdır. Bazen hareketsizliğin ya da hasta konforunun sağlanması asıl amaç̧ olabilir. Sedasyona en uygun hastalar; rahat iletişim kurulamayan küçük çocuklar, zihinsel veya bedensel engeli olanlar, serebral palsi gibi hareket kusuru olanlar ya da dental işlemler sırasında aşırı kaygı duyanlar olarak özetlenebilir. Diş hekimliğinde sedasyon aşağıdaki durumların varlığında güvenle başvurulabilir:
- Diş hekimine gitme korkusu ve kaygısı,
- Aşırı hassas bir öğürme refleksi,
- İğne korkusu,
- Aşırı diş hassasiyeti,
- Dişçi koltuğundayken yaşanan klostrofobi,
- Lokal anesteziye duyarlılığın azalması,
- Hareketleri kontrol etmede zorluk,
- Fiziksel, bilişsel veya davranışsal özel ihtiyaçlar.
Sedasyonlu diş tedavileri hem hastaya hem de hekime bazı avantajlar sağlar. Hastada var olan anksiyete ve fobileri hafifleterek diş prosedürleri sırasında sakin ve rahat kalınmasına yardımcı olur. Hasta daha rahat olduğunda, diş hekimi daha etkin bir şekilde tedaviyi gerçekleştirebilir. Bazı durumlarda hastanın hissedeceği ağrıyı veya rahatsızlığı azaltmak için de kullanılır. Sedasyon altındayken diş hekimi genellikle daha hızlı çalışabileceğinden, hastaya daha az randevu ile daha çok iş yapılır. Bu da vakit sorunu yaşayan ya da şehir dışından tedaviye gelen hastalara büyük kolaylık sağlar. Sonuç olarak, diş hekimliğinde sedasyon, birçok hastanın daha konforlu ve rahat bir deneyim yaşamasına yardımcı olabilir. Hastanın ihtiyacı olan ve hak ettiği bakımı alabilmesi için kendisini çok daha rahat hissetmesine yardımcı olur.
Diş hekimliğinde sedasyon yöntemi, hastanın veya tedavinin durumuna göre farklı seviyelerde uygulanabilir. Diş hekimi hastaya sedasyon seçenekleri hakkında bilgi verir ve en uygun dozu belirler. Hastanın sağlık geçmişi, kullandığı ilaçlar veya takviyeler sedasyon tipini belirlerken önemlidir.
Sedasyon işlemi öncesinde, anestezi uzmanı ile hasta detaylı bir görüşme yapar ve işlem hakkında bilgi verilir. Hastanın soruları yanıtlanır ve prosedür ile ilgili beklentileri konuşulur.
Sedasyon İşlemi
Sedasyon işlemi öncesinde birkaç saat boyunca hiçbir şey yememek ve içmemek gerekir. Kullanılan tüm ilaçlar veya var olan alerjiler, hastalıklar hakkında anestezi uzmanı ve diş hekimi önceden bilgilendirilmelidir. Diş hekimi tarafından aksi belirtilmediği sürece rutin ilaçların tamamı aksatmadan alınmalıdır. Sedasyon işleminde hastaların genellikle bir refakatçiye ihtiyacı olabilir. Müdahale sonrası hasta bir süre bazı etkiler altında olabileceğinden refakatçinin hem işlem öncesinde hem de sonrasında desteği gerekir.
Sedasyon sırasında, hastanın nabzı, kan basıncı ve oksijen seviyeleri yakından takip edilir. Diş hekimi, işlem sırasında dişler üzerinde çalışırken, hastanın rahatlığını ve konforunu sağlamak için gerekli tüm önlemleri alır.
Sedasyon işleminden sonra hastalarda bazı yan etkiler görülebilir. Mide bulantısı ve kusma, ağız kuruluğu, uyuşukluk, baş ağrısı, ateş bu yan etkiler arasında sayılabilir. Tüm bu etkiler normaldir ve bir veya iki gün içinde kendiliğinden geçecektir. Beklenmedik veya geçmeyen etkiler görüldüğünde önce anestezi uzmanını, sonra diş hekiminizi aramak faydalı olacaktır. Sedasyon tedavisi sonrasında özellikle ilk birkaç saat boyunca ve takip eden günlerde dinlenmek ve yavaş hareket etmek önemlidir. Tedaviden sonraki ilk birkaç saat boyunca beslenmeye sıvı gıdalarla başlamak hasta için daha iyidir. Sedasyon sonrası, diş hekiminiz tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Bunlar, ağrı kesiciler, antibiyotikler veya diğer ilaçlar olabilir. Tedaviden sonraki günlerde ağız hijyenine özen göstermek çok önemlidir. Diş hekiminiz, hangi yöntemleri kullanmanız gerektiği konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır.
Ankara Sedasyon
Ankara Bahçelievler’de bulunan polikliniğimiz, çeşitli diş hastalıklarını tedavi eden uzman hekimlerden oluşmaktadır. Ankara Bahçelievler DentArt Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde, tüm işlemleri güvenle gerçekleştirdiğiniz gibi, sedasyon ile diş tedavisini de rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Tercihiniz sedasyon veya genel anestezi olduğunda, bunun için uygun olan bir merkezde ve anestezi ekibi eşliğinde işlem uygulanır. Kliniğimizdeki uzman hekim kadromuz ve çalışanlarımız, tüm hastalarının konforu için kliniğe geldikleri ilk andan başlayarak gerekli özeni ve titizliği gösterir, tüm tedavilerini gerçekleştirirler.
Sedasyon, Sedasyon ve anestestezi farkı, sedasyon ile diş tedavisi fiyatları, sedasyon fiyatları, sedasyon öncesi hazırlık, ankara sedasyon, sedasyon nedir, sedasyon nasıl yapılır, sedasyon zararları, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, sedasyon yorumları, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur