Diş Sıkma Nasıl Önlenebilir?
Diş sıkma veya gıcırdatma, bruksizm olarak da bilinir. Gün içinde veya gece uykuda istemsizce yapılan bir durumdur. Alt ve üst çenenin birbiri üstüne sıkıca bastırılarak kapatılması, ileri geri hareket ettirilmesi şeklinde tarif edilen bu durum, sağlığı olumsuz yönde etkiler. Geceleri farkında olmadan bu şekilde uyuyan kişi, sabah ağzın ilk açılmasında zorlanabilir. Ayrıca baş, boyun ve çene bölgesinde ağrı şikayetiyle uyanabilir. Alışkanlık haline geldiği ve tedavi edilmediği takdirde, kişinin şikayetleri giderek artabilir.
Diş Gıcırdatma
Stres: Günlük hayatın içinde stres yaratan çeşitli durumlara maruz kalmanın bruksizme neden olduğu bilinen bir gerçektir. Stres ve gerginliğin etkisiyle kas sisteminde meydana gelen aşırı gerilim, çene ekleminde kendini diş sıkma olarak gösterir. Stresin arttığı dönemlerde bu sorunda da artış gözlenebilir. Rekabetçi, agresif, veya hiperaktif bir kişilik tipine sahip olmak, aşırı kaygılı ve öfkeli olmak da bruksizm riskini artırabilir.
Ağız ve Diş Sağlığı: Ağız içinde dişlerin yanlış sıralanışı, tedavi edilmeyen diş sorunları, yanlış diş temasları, eklem rahatsızlıkları başlıca nedenler arasında sayılabilir.
İlaçlar ve Diğer Maddeler: Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de bruksizme neden olabilir. Ayrıca aşırı alkol, sigara ve kafein tüketimi sonucu uyku kalitesinin düşmesi bruksizmle sonuçlanabilir.
Diş Sıkma Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Ara sıra yaşanan diş sıkma sağlık üzerinde ciddi sorunlara yol açmaz. Ancak erken dönemde fark edilmemiş ve kronikleşmiş bir durumdan söz ediliyorsa bu, kişide bazı hasarlara sebep olabilir. Bu hasarları şu şekilde sıralayabiliriz:
Yüz ve Çene Bölgesinde Ağrı: Geceleri dişlerin kuvvetlice sıkılıp bastırılması kas ve eklemler üzerinde ciddi baskı oluşturur. Bu da kişinin güne ağrıyla başlamasına neden olur. Ağzı açmada zorluk veya kısıtlılık hissedilebilir. Çene ekleminde, çene kaslarında, yüz şeklinde değişiklikler olabilir.
Baş ve Boyun Ağrısı: Bruksizm kendini baş ve boyun bölgesinde, kulaklar ve çevresinde ağrı biçiminde de gösterebilir. Bu bölgelerde hissedilen ağrının genelde başka sebeplerden kaynaklandığı düşünülerek gerçek sorunun anlaşılması zaman alabilir.
Dişlerde Çatlama, Kırılma, Diş Minelerinde Aşınma: Uzun süre kenetlenmiş biçimde duran çene, dişlerin zarar görmesine neden olur. Dişlerin aşınması, diş etlerinde bölgesel çekilmeler, dişlerde ağrı ve hassasiyet, çene ekleminde ağrı, ağzı açıp kapama sırasında eklemde ses çıkması görülebilir. Ayrıca dişlerin sıkılması sırasında farkında olunmadan yanakların içi ısırılabilir ve bu bölgede çeşitli hasarlar meydana gelebilir.
Diş Sıkma Neden Olur?
Diş sıkma, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Böyle bir problemin varlığı genelde kişinin bir yakının uyarmasıyla veya bir doktor muayenesi sırasında ortaya çıkar. Genel diş hekimi muayenesi sırasında diş hekiminiz diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığınız olup olmadığını fark edebilir. Bunu ortadan kaldırmak için bazı öneriler vardır:
- Stres, bruksizmin başlıca nedenleri arasında sayılır. Yaşam şeklinizde yapılacak bazı değişikliklerle stresi, kaygıyı ve öfkeyi yönetmek mümkündür. Nefes egzersizleri yapmak, meditasyon ve yoga gibi düzenli gevşeme egzersizleri yapmak, rahatlatıcı müzikler dinlemek, masaj bunun için faydalı olabilir. Ayrıca sizi rahatsız eden duygu ve düşüncelerin ifade edilmesi de size kendinizi çok daha iyi hissettirebilir.
- Kaliteli bir uyku için aşırı alkol ve kafein tüketimini azaltmalı, her gece aynı saatte uyumalı, uykuya geçmeden önce elektronik aletlerinizle vedalaşmalı, yatak odanızın sessiz ve karanlık olduğundan emin olmalısınız.
- Diş hekiminize danışarak geceleri uyurken veya gün içinde diş plağı kullanabilirsiniz. Bu, diş sıkma probleminizi ortadan kaldırmasa da semptomları azaltmada etkilidir. Ķisıye ozel hazırlanan gece plağının uyku sırasında kullanimı ile farkında olunmadan yapılan gıcırdatma hareketlerinin dişlerinize zarar vermesi önlenebilir.
- Düzenli yaptıracağınız diş kontrollerinde hekiminizin uyguladığı tedaviler ile ağız, diş ve çiğneme sisteminin sağlığını idame ettirebilirsiniz.
- Kas içi botilinium toksin ( Botox) enjeksiyonu bruksizmin tedavi yöntemlerinden biridir. Bu uygulama ile çiğneme kaslarındaki stres ve aşırı çiğneme kuvveti ortadan kaldırılarak kasların gevşemesi sağlanır. Böylece dişlerin kenetlenmesi önlenmiş olur. Botoksun etkisi ortalama 4-6 ay devam eder. Bu süre sonunda şikayetleri devam eden hastalara tekrar dozlar uygulanabilir.
Bruksizm tedavisinde Dent-Art uzman kadrosu hizmetinizde. Eğer siz de diş sıkma problemi yaşıyorsanız diş hekiminize danışarak sizin için uygun tedavi seçeneklerini öğrenebilirsiniz.
Diş sıkma, diş sıkma nasıl önlenir, dentart, diş hekimi, sedasyonla diş tedavisi, dentart diş kliniği, diş kliniği ankara, bahçelievler diş kliniği, sedasyon, diş tedavisi, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur