Diş Sıkma Tedavisi

Diş Sıkma Tedavisi

Diş Sıkma Tedavisi

Diş sıkma ve diş gıcırdatma rahatsızlıkları diş hekimliği alanında bruksizm olarak adlandırılmaktadır. Diş sıkma, dişlerin birbirine kenetlenerek çene kaslarının kasılması olarak ifade edilebilir.

Diş gıcırdatma ise dişlerin birbirine kenetlenerek çene kaslarının kasılmasına ilave olarak çenenin ileri geri hareket ettirilmesi ile oluşan durumdur. Hem diş sıkma hem de diş gıcırdatma alışkanlıkları günlük hayatın yanı sıra özellikle uyurken sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Diş sıkma veya diş gıcırdatma yani bruksizmin nedenleri çok çeşitli olabilmekle birlikte temel olarak genetik, psikolojik ve fiziksel nedenler olarak sıralanabilir.

Bruksizm Tedavisi

Kafeinli içecekler, alkol ve sigaranın ise bruksizmde tetikleyici faktörler olduğu tespit edilmiştir. Diş sıkma veya diş gıcırdatma, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülebilmektedir. Bruksizm, uyanıkken gerçekleşebileceği gibi uyurken de gerçekleşebilmektedir.

Uyanık halde gerçekleşen diş sıkma veya diş gıcırdatma kişi tarafından farkedilebilir ise de uyurken gerçekleşen bruksizmin farkedilmesi, belirtilerinin ortaya çıkmasıyla mümkün olmaktadır. Bruksizmin belirtileri temel olarak diş, çene, yüz veya boyunda ağrı, dişlerde hassasiyet, diş minesinde aşınma, dişte çatlama veya kırılma, diş eti rahatsızlıkları, dişte sallanma, çene kilitlenmesi,bağ ağrısı ve çene eklemi problemleridir.

Diş sıkma veya gıcırdatma, kişinin kendisi tarafından farkedilmediği ancak belirtilerinin ortaya çıktığı durumlarda baş gösteren belirtiye bağlı olarak başvurulan hekim tarafından çoğunlukla diş hekimi tarafından yapılan muayene ile teşhis edilmektedir. Çocuklarda mevcut olan diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı genelde zamanla kendiliğinden ortadan kaybolduğundan eğer bruksizm çok şiddetli değil ise özel bir tedavi uygulanmasını gerektirmez.

Diş Sıkma Tedavisi

Yetişkinlerde ise diş sıkma veya diş gıcırdatma tedavisi, rahatsızlığın nedeni ve kaynağı tespit edilerek gerçekleştirilir. Diş sıkmanın nedeni psikolojik ise altta yatan sorunun terapi veya antidepresan ilaç kullanımı ile çözülmesiyle veya diş sıkma reflü gibi fiziksel bir durumdan kaynaklanıyor ise bu rahatsızlığın tedavisi ile çözüme kavuşturulmaktadır. Aynı şekilde bruksizm, diş eksikliği be tek taraflı çiğneme gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir problemden kaynaklanıyor ise bu sorunun ortadan kaldırılması gerekecektir.

Bruksizmin tedavisi sürecinde, tetikleyici unsur olarak karşımıza çıkabilen kafein, alkol ve sigara kullanımının da azaltılması veya mümkünse bırakılması uygun olacaktır. Bruksizmin tedavisinde diş hekimi tarafından kas gevşetici ilaçlar önerildiğine rastlanmaktadır. Dişlerin temasına engel olarak diş sıkmayı veya gıcırdatmayı önleyen şeffaf plaklar, söz konusu tedavide uzun süredir uygulanan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra, çene ve şakak bölgelerindeki kaslara uygulanan botoks da diş sıkma veya gıcırdatmaya engel olduğundan bruksizm tedavisinde sıklıkla başvurulan bir yöntem haline gelmiştir.

 

Diş Sıkma Tedavisi, Diş sıkma neden olur, Uyurken dişleri sıkmamak için Ne Yapmalı, Uykuda diş sıkma, dentart ankara, Uykuda diş gıcırdatma, Diş Sıkma tedavisi, Diş sıkmasına kesin çözüm, Bruksizm tedavisi, diş sıkma nasıl önlenir, Diş sıkma nedenleri, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur

WHATSAPP DESTEK