Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal Tedavisi veya pek çoğumuzun duyduğu, hatta belki bir miktar korktuğu bir tedavi şeklidir. Ancak aslında kanal tedavisinin ne olduğunu ne kadar biliyoruz? Bu yazımızda size, kanal tedavisi hakkında kısaca bilgi vereceğiz:
Kanal tedavisi veya diğer adıyla endodontik tedavi enfekte olmuş, apse yapmış veya çürümüş bir dişin neden olduğu ağrıyı hafifleten bir uygulamadır. Kanal tedavisini daha iyi anlamak için, diş yapısına biraz daha yakından bakmak gerekir:
Dişin içinde, mine ve dentin adı verilen sert tabakanın altında “pulpa” adı verilen yumuşak bir doku bulunur. Pulpa, kan damarlarını, sinirleri ve bağ dokusunu içerir ve dişin gelişimi sırasında, diş çevresindeki sert dokuları oluşturmaktan sorumludur. Pulpa, dişin ağız içinde görülen tepe noktasından, kemiğe bağlandığı köklerin ucuna kadar uzanır.
Pulpa, bir dişin büyümesi ve gelişmesi sırasında kök ve çevresi dokuların gelişimi için önemli olmakla birlikte, dişin gelişimi tamamlandıktan sonra, pulpa olmadan da yaşayabilir. Çünkü diş, onu çevreleyen dokular tarafından beslenmeye devam eder.^Bazı durumlarda, dişte oluşan derin çürüğe bağlı, pulpada iltihap veya çürüme oluşabilir. İşte kanal tedavisi sırasında, bu iltihaplanmış ve çürümüş bölümler çıkartılır. Dişin içindeki yüzeyler daha sonra temizlenip dezenfekte edilir ve boşluğu kapatmak için bir kök dolgusu yerleştirilir.
Kanal Tedavisi Ne Zaman Gereklidir?
Çürümüş veya iltihaplanmış dişler gerekli sürede tedavi edilmediğinde, sorun üst tabakalardan pulpaya kadar yayılır. Bu noktada kanal tedavisine başvurulması gerekir.
Kanal tedavisi gerekliliği, şu durumlarda ortaya çıkar:
Geçmeyen diş ağrısı: Dişinizde derin bir ağrı varsa ve gerçekleştirilen tedavilere (dolgu vb.) rağmen ağrınız geçmiyorsa, kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Sıcağa ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet: Sıcak veya soğuk yiyecek içecekleri tüketirken yoğun bir ağrı hissediyorsanız, ve bu ağrı birkaç saniye gibi kısa bir sürede geçmiyorsa, bazen de sıcak yiyeceklerle daha da artarsa, kanal tedavisi gerekli olabilir.
Diş etlerimizde şişme varsa: Bir diş enfekte olduğunda, bölgede apse toplanabilir. Bu, kabarık, şişmiş veya hassas diş etlerine yol açabilir. Enfeksiyonun geçmesi için antibiyotik tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda, apse kök uçlarından pulpayı etkileyebilir ve kanal tedavisi gerekebilir.
Dişlerde renk değişikliği: Dişin pulpası enfekte olduğunda dişinizin daha koyu görünmesine neden olabilir. Renk değişikliği dişe yetersiz kan akışı nedeniyle oluşur. Bu da kanal tedavisinin düşünülmesi gerektiği noktalardan biridir.
Kırık veya çatlak diş: Bir kazada, spor yaparken veya hatta sert bir şeyi ısırarak dişinizi kırdıysanız, bakteriler diş pulpasına kadar ulaşabilir. Bu durumda da kanal tedavisi gerekebilir.
Edodonti – Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi zorlu ve ağrılı bir tedavi olarak düşünülmektedir. Oysa gelişen tıp teknolojileri sayesinde, kanal tedavisi kolaylıkla gerçekleştirilebilmekte ve tedavi sonrası hızlı bir iyileşme gözlemlenmektedir. Çürümüş veya iltihaplanmış bir dişin zamanında ve uygun biçimde tedavi edilmemesi, diş ve hatta çene kemiği kayıplarına varan sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle, kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, vakit geçirmeden bir uzmana danışınız.
Kanal tedavisi ile ilgili her türlü soru ve sorunlarınız için bize ulaşabilirsiniz.
Kanal Tedavisi, kanal tedavisi nasıl yapılır, ankara diş kliniği, edodonti, kanal tedavisi nedir, diş hastalıkları, diş ağrısı neden olur, dentart, bahçelievler kanal tedavisi, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur