Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır? Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

dent-art diş tedavisi 15

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kanal Tedavisi, endodontik tedavi türlerinden biridir. Endodonti, diş özü ve diş köklerini çevreleyen dokularla ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Endodontik tedavi, dişin içinin tedavi edilmesidir. Dişin içinde yer alan yumuşak pulpa dokusunu tedavi eder. Diş üç katmandan oluşur. Dişin dış kısmında ilk olarak “mine” (vücudun en sert kısmı olan dişlerin dış tabakası) vardır. İkinci katman “dentin”dir (içteki sert katman). En içteki tabaka ise  “pulpa” (dişin canlı dokusunun ve sinirinin bulunduğu boş alan) adını alır. Pulpa dişin en iç kısmında bulunan dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu, dişe canlılık veren dokudur.

Dişin tepesinden kökü çevreleyen dokulara bağlandığı köklerin ucuna kadar uzanır. Herhangi bir nedenle bu bölüm yani pulpa boşluğu dışarıya açılırsa, dokuda enfeksiyon oluşur. Pulpa dokusundaki hasarın hızla tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmezse dişin kökünde, çene kemiği içinde apseye neden olabilir, bu da dişi çevreleyen kemiği yok ederek ağrıya neden olabilir. Ayrıca dişteki enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilir.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, pulpa boşluğunun iç kısmındaki enfekte ve ölü dokuların yok edilmesi işlemidir. Diş ağrısını hafifletmek ve dişi kurtarmak için uygulanır.  Eğer bir kanal tedavisine ihtiyacınız varsa, dişteki enfekte olmuş pulpanın çıkarılması gerekir. Kanal tedavisi ile, dişin çevre dokular ile ilişkisi kesilerek, enfeksiyonun bir daha oluşmaması ve dişin çevre dokularında meydana gelmiş olan hasarın onarılması amaçlanır. Kanal tedavisi ile çekilmekten kurtarılan diş, iyi bakıldığı takdirde bir ömür boyu kullanılabilir.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanması Gereklidir?

Pulpanın açığa çıkması, tedavi edilmediği için ilerlemiş büyük bir çürük veya dişin kırılması gibi pek çok durumdan kaynaklanabilir. Kanal tedavisinin ihtiyaç duyulduğunu gösteren bazı belirtiler şunlardır:

  • Lokmaları çiğnerken veya ısırırken hissedilen ağrı,
  • Diş etlerinde apse,
  • Çatlamış diş,
  • Sıcağa veya soğuğa karşı hassasiyet,
  • Şişmiş ya da hassas diş etleri,
  • Dişte ya da dişlerde hissedilen sürekli, şiddetli ve ağrı kesici ile geçmeyen ağrı,
  • Kısa süreli ve yüksek şiddetli ağrıyan diş,
  • Çürümüş veya kararmış diş etleri.

Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır? 

Endodontik tedavi genellikle birden fazla seansta yapılabilir ve aşağıdaki adımları içerir:

Öncelikle röntgen yardımıyla sorunlu diş tespit edilir. Diş hala canlı ise lokal anestezi yapılarak sorunlu diş ve çevre dokulardaki his yok edilir. Diş hekimi, dişin içindeki enfekte pulpayı dikkatlice çıkarır, kök kanallarını temizler, dezenfekte eder ve  şekillendirir. Kanal tedavisine başlarken diş canlı değil ise kök kanalı içine konulacak bir kanal antiseptiği ile belirli bir süre beklenir. Çoğu durumda, kök kanallarındaki açıklığı kapatmak için bu bölgeye geçici bir dolgu yerleştirilir. Daha sonra, dişin korunması ve tam işlevini yerine getirmesi için üzerine bir kaplama veya başka bir restorasyon yerleştirme işlemi yapılır. Diş restore edilmeden önce, dişteki geçici dolgu diş hekimi tarafından çıkarılır.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisi işleminden sonra diş hekiminin vereceği talimatlara uymak daha rahat bir iyileşme süreci geçirilmesini sağlar.

  • Tedaviden sonraki ilk birkaç gün, dişlerde hassasiyet hissedilebilir. Bu rahatsızlık, hafif ağrı kesicilerle giderilebilir. Ancak, birkaç günden fazla süren çok rahatsız edici şiddetli ağrı veya baskı varsa, diş hekimini tekrar aramak gerekebilir. Bazı hastalarda şişme veya iltihaplanma meydana gelebilir.
  • Kanal tedavisinden sonra az çiğneme gerektiren püre, çorba tarzında yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir. Dişlere zarar verme ihtimali yüksek olan sert veya sıcak yiyeceklerden kaçınılması gerekir. Bazı diş hekimleri, ağızdaki uyuşukluk geçene kadar bir şey yenmemesini önerir. Bu, yanakların iç kısmının veya diş etlerinin çiğneme esnasında hasar görmemesi için önemlidir.
  • Diş hekimi tarafından aksi söylenmedikçe, kanal tedavisinden sonra diş bakımına, nazik olmak koşuluyla her zamanki gibi devam edilebilir.
  • Bazen kanal tedavisinden sonra dişin renginde değişim meydana gelebilir. Bu değişim, daha sonra beyazlatma yoluyla normal diş rengine döndürülebilir.

Tüm bu semptomlardan bağımsız olarak, ara sıra takip randevularıyla diş sağlığının sürekliliğini sağlamak tavsiye edilir.

DentArt bünyesindeki uzman hekim kadromuz, endodontide en son teknolojiyi kullanarak kanal tedavinizi baştan sona özenle gerçekleştirir. Tedavi sürecini konfor içinde geçirmeniz ve ağrı hissetmemeden tamamlamanız için hassasiyet gösterir.

 

Kanal Tedavisi, kanal tedavisi nedir, ankara kanal tedavisi, kanal tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler, dentart, ankara diş hekimleri, ankara diş tedavisi, sedasyon, diş kliniği, bahçelievler diş kliniği, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur

WHATSAPP DESTEK