Süt Dişlerinin Erken Kaybı ve Yer Tutucular

DENT-ART Bahçelievler Ankara Diş Kliniği Bebek Dişleri İle İlgili kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Süt Dişlerinin Erken Kaybı

Süt Dişlerinin Erken Kaybı çocuklarda sıklıkla görülen durumlar arasında yer almaktadır. Bunun önüne geçilebilecek durumlar elbette vardır. Bu sayede yetişkin yaşlarda oluşabilecek diş çürümesinin, diş çapraşıklığının ve diş enfeksiyonlarının önüne geçilebilinir. Başlıca gelen önlemler arasında yer tutucular yer almaktadır. Bu sayede bu gibi durumların önüne geçilebilmektedir.

Dişsiz dönem: Bebeğin doğumdan sonraki ilk 6-7 ay boyunca geçirdiği dönemdir.

Süt dişlenme dönemi: İlk süt dişlerinin çıkması ile başlar ve 2,5-3 yaşında son süt azı dişinin çıkması ile devam eder. Süt dişlenme, 2,5-6 yaşları arasında yaklaşık 4 yıl boyunca sabit kalır.

Karışık dişlenme dönemi:  6-7 yaşlarında daimi dişlerin sürmesiyle başlar. Daimi dişlerin boyutlarının süt dişlerinden daha büyük olmasına bağlı olarak ilk defa çıkan dişlerin olduğu, özellikle alt ön bölgede çapraşıklık ortaya çıkabilir. Bu dönem için bu durum normaldir. Daha sonra büyüme gelişme ile beraber bu durum bir miktar daha düzelebilmekte ya da tamamen ortadan kalkabilmektedir.

Yukarıda bahsedilen dişlenme dönemlerine ait süreler kişiler arasında genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile farklılık gösterebilmektedir.

Süt Dişlerinin Düşme Nedenleri?

Süt dişleri çocuğun büyüme ve gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Sadece konuşma, çiğneme ve estetik açıdan değil aynı zamanda daimi dişlerin sürmesine de rehberlik etmektedir.

Süt Dişlerinin;

  • diş çürüğü,
  • enfeksiyon,
  • travma veya
  • çapraşıklık sonucu doğal düşme zamanından daha erken kaybedilebilmektedir. Süt dişlerinin erken kaybı büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyebilmektedir.

Yer Tutucular

Süt dişlerinin düşmesi ve yerine daimi dişlerin çıkması doğal bir süreçtir. Bu süreç, süt dişlerinin ara yüzeylerinde meydana gelen çürükler veya süt dişlerinin erken kaybı nedeniyle bozulduğunda, diğer dişlerin hareketi ile sonuçlanabilmektedir. Aynı zamanda ara yüzeylerdeki çürük alanlarına yiyecek sıkışması diş eti rahatsızlıklarına da neden olabilmektedir. Ara yüz çürükleri sonucu dişler, diş boyutundan kaybolan miktar kadar hareket ederek süt dişleri düştükten sonra onların yerine gelecek olan daimi dişlerin yerlerini daraltabilmektedir.

Süt dişleri herhangi bir nedenden dolayı erken kaybedildiğinde arkadan gelecek olan daimi dişin yerinin korunması için yer tutucu uygulamaları yapılması gerekmektedir. Yer tutucular oluşan kayıp diş sayısına ve yerine göre sabit veya hareketli yer tutucu şeklinde olabilmektedir. Yer tutucu uygulamaları için en az iki seans gereklidir. İlk seans ölçü alınması, ikinci seans apareyin uygulanmasını içermektedir. Yer tutucular 3 ayda bir mutlaka kontrol edilmelidir.

Yer Tutucu İle Korunmayan Dişlerde Hangi Durumlar Olabilir?

Süt dişleri doğal düşme zamanından önce kaybedildiği ve oluşan boşluğun yer tutucular ile korunmadığı durumlarda;

  • Daimi dişlerde çapraşıklık,
  • Daimi dişlerin çıkamaması, gömülü kalması,
  • Çiğneme fonksiyonunu bozulması,
  • Boş kalan bölgeye komşu dişlerin devrilmesi sonucu diş eti ile ilgili problemler ortaya çıkabilmektedir.

Bu problemleri önlemenin en iyi yolu daimi dişler çıkana kadar ağızda bulunan süt dişlerini çürüksüz bir şekilde korumaktır. Çürük oluşan dişlerin ise tedavi edilerek, tedavi edilemeyecek durumda olanların ise çekildikten sonra yerine yer tutucu yapılarak çıkacak olan daimi dişin yerinin korunması amaçlanmalıdır.

 

Süt Dişlerinin Erken Kaybı, Süt dişleri ne zaman dökülür, dentart, diş tedavisi ankara, yer tutucu, ankara diş, çocuk diş hekimi, bahçelievler diş hekimi, sedasyon, sedasyon diş tedavisi, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası

WHATSAPP DESTEK