Süt Dişlerinin Korunması
Süt dişlerinin korunması; çiğneme, konuşma ve kalıcı dişler için doğal yer tutucu fonksiyonları bakımlarından oldukça önemlidir. Zira süt dişlerinin vaktinden önce kaybedilmesi durumunda çiğnemenin bozulması beslenme bozukluklarını, beslenme bozuklukları ise mide ve bağırsak problemlerini beraberinde getirir. Süt dişlerinin erken kaybı, çiğneme bozukluklarının yanı sıra konuşma bozukluklarının da ortaya çıkmasına neden olur.
Süt dişlerinin vaktinden önce kaybının yol açabileceği bir diğer ve çok önemli sorun ise doğal yer tutucu fonksiyonunun ortadan kalmasıdır. Süt dişinin doğal yer tutucu fonksiyonunun ortadan kalkması, vaktinden önce kaybedilen süt dişinin yerine gelecek olan kalıcı diş için ayrılan alanın ağız içerisindeki diğer dişler tarafından doldurulmasına ve bu durum da pek çok ortodontik probleme yol açabilmektedir. Bu sebeple pedodonti alanında dişlerin korunmasına yönelik fissür örtücü gibi uygulamalar mevcuttur.
Pedodonti – Süt Dişlerinin Korunması
Fissür örtücü, çürükleri önlemek ve dişlerin mevcudiyetini korumak amacıyla fissür olarak adlandırılan azı dişlerinin çiğneme yüzeylerindeki girinti ve olukların özel bir madde ile doldurulması işlemidir. Pedodonti alanındaki fissür örtücü gibi koruyucu uygulamaların yanı sıra ağız ve diş bakımının ihmal edilmemesi çok önemlidir. Süt dişlerinin korunması sağlamak adına ağız ve diş hijyenine özen gösterilmelidir.
Bebeklerde ilk diş sürmesi akabinde ağız ve diş bakımına başlanmalıdır. Bebeklerde diş temizliği, temiz ve ıslak bir bez veya tülbent ile dişlerin silinmesi şeklinde yapılmalıdır. Bebeklikten çocukluğa geçiş ile ağız içerisindeki dişlerin tamamlanmaya başlamasıyla diş fırçalamaya geçilmesi uygun olacaktır. Çocukların dişleri, yaşlarına uygun olan diş fırçası ve diş macunu ile günde en az iki kere ikişer dakikadan az olmamak üzere fırçalanmalıdır.
Süt Dişlerinin Önemi
Diş fırçalama işlemi, çocuk gerekli yetkinliği kazanana kadar önce bir yetişkin tarafından, sonra ise yetişkinin yardımıyla çocuk tarafından fırçalanmalıdır. Diş fırçalamanın yanı sıra çocuklara özel diş iplerinin kullanımı da çürüklerin önlenmesi ve süt dişlerinin korunması bakımından oldukça faydalı olacaktır. Son olarak; yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da altı ayda bir yapılacak olan diş hekimi kontrolleri, sorunların erken tespiti ile süt dişlerinin korunmasını sağlayacak tedavi uygulamalarına olanak sağlayacaktır.
Süt Dişlerinin Önemi
Süt Dişlerinin Korunması, Süt dişi, Süt dişi nedir, süt dişi nedir, Süt dişi ne zaman çıkar, Dentart, ankara diş kliniği, ankara diş hekimleri, bahçelievler diş kliniği, diş tedavisi, sedasyon, sedasyon tedavisi, sedasyonla diş tedavisi, diş tedavi fiyatları, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur