Koruyucu Tedaviler
Koruyucu Tedaviler, süt dişlerinin yapısı ve şekli kalıcı dişlerden çok farklıdır. Süt dişlerinde iç kısımda damar ve sinirlerin bulunduğu pulpa dokusu yüzeye çok yakındır. Süt dişlerinde çürükler çok hızlı bir şekilde ilerler. Bu nedenle kalıcı dişlerde olduğu gibi süt dişlerinde de koruyucu tedavilerin yapılması çok önemlidir. Dişleri, çürümeden önce korumak her zaman daha kolay ve daha sağlıklıdır. Koruyucu tedaviler flor ve fissür örtücü olarak ikiye ayrılır.
Koruyucu Tedavilerde Flor Nedir ?
Flor, dişlerde çürük oluşumunu önleyici etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir mineraldir. Diş macunlarında, ağız gargaralarında, diş sağlığı ürünlerinde çürük önleyici olarak kullanılır.
Birçok yiyecek ve içecekte belirli oranlarda bulunur. Diş hekimliği koruyucu tedaviler uygulamalarında uzun yıllardır çürük önleyici olarak kullanılır. Florlu diş macunları ve ağız gargaraları günlük ağız ve diş bakımında önemli bir yer tutar. Diş hekimliği kliniğinde ise profesyonel flor uygulamaları jel, köpük ya da cila şeklinde uygulanır.
Koruyucu Tedavilerde Flor Dişler İçin Neden Önemlidir ?
Flor, dişlerde çürük oluşumunu önlemesi sebebiyle önemlidir. Diş çürüğü, çürük yapıcı bakterilerin asit üretmesi ve bu asitin dişin en dış tabakası olan diş minesini eritmesiyle başlar ve ilerler. Çocuklarda yeni süren genç daimi dişlerin minelerinin olgunlaşması zaman alır ve genç daimi dişler bu dönemde çürüğe dirençsizdir. Flor, diş minesinin yapısına katılarak daha dirençli bir yapı oluşturur ve çürük yapıcı bakterilerin zararlarına karşı koruma sağlar. Koruyucu tedavilerde ayrıca flor, başlangıç çürüklerinin durdurulmasında da etkilidir.
Flor nerelerde kullanılır?
Flor; diş hekimliği koruyucu uygulamalarında kullanılır. Çürük oluşumunu önleme, başlangıç çürüklerini durdurma ve diş hassasiyetini giderme tedavilerinde uygulanır.
Flor uygulama şekilleri nelerdir?
Flor sistemik ve yerel olmak üzere iki şekilde kullanılmaktadır. Florun çürük önleyici etkisinden faydalanmak için yapılan çalışmalarda içme suları ve sofra tuzuna flor ilave edilmiştir. Bu çalışmalarda sistemik olarak alınan florun çürükten koruyucu etkisi olduğu görülmüştür.
Güncel flor uygulamalarında florun jel, cila veya köpük şeklinde yutulmadan, doğrudan dişler üzerine sürülmesinin (yerel uygulama) sistemik uygulamaya göre çok daha etkili ve güvenli olduğu ortaya konmuştur. Yani çocuklara birebir dişlerine sürülerek uygulanan flor, diş sağlığına doğrudan etki ederek dişleri çürüklerden korur.
Sistemik flor eksikliği durumunda kontrollü olarak flor tabletleri verilebilir.
Flor uygulamaları güvenli midir?
Türk Pedodonti Derneği (TPD) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)’ nin 2016 yılında yayınladığı “Flor Durum Raporu”nda dişhekimliğinde çürük önlemek için kullanılan oral flor kaynaklarının toksik dozda flor içermediği ve güven verici olduğu bildirilmiştir.
Diş hekimlerinin uyguladığı uygun dozlardaki florun insan sağlığı üzerine zararı yoktur ve güvenlidir.
Koruyucu Tedaviler, Koruyucu diş hekimliği, Koruyucu Diş hekimliği ankara, Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, flor nedir, flor uygulamaları, koruyucu flor uygulamaları, flor uygulama şekilleri, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, Genç Yaşta Diş Çürümesi, ankara en iyi diş hekimi, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, derin sedasyon nedir, uyanıkken diş sıkma neden olur, ağız ve diş sağlığı, diş sıkma neden olur, Anestezi ile Diş Tedavisi