Süt Dişi

Süt Dişi 

Süt dişi, bebeklerde 6.aydan itibaren çıkmaya başlayan ve 3 yaş civarında tamamlanan ilk diş grubudur. 10 tane alt ve 10 tane üst çenede olmak üzere toplam 20 tane olan süt dişlerinin sürme yani çıkma zamanı faklılık göstermektedir. Ağız içerisinde ilk süren süt dişleri 6-9 ay içerisinde kendini gösteren alt orta ve devamında üst orta kesici dişlerdir.

Diş sürmesinde bu dişleri sırasıyla yan kesici dişler, birinci azı dişler, köpek dişler ve ikinci azı dişler takip eder. Bebek ve çocuklarda süt dişlerinin sürmesine eşlik eden ateş, ağrı, huzursuzluk ve tükürük artışı gibi belirtilerin hafifletilmesi için diş hekiminin önereceği ağrı kesici jel ve ilaçların kullanılması önerilmektedir. Kalıcı dişlerle değişimi 12 yaşa kadar tamamlanan süt dişlerinin, gereken süre boyunca ağız içerisinde muhafaza edilmesi oldukça önemlidir.

Süt Dişleri Ne Zaman Düşer?

Süt dişlerinin önemi; konuşma, çiğneme ve doğal yer tutucu görevlerinden kaynaklanmaktadır. Çocuğun konuşması, hem fiziksel hem de psikolojik açılardan önemli olduğundan süt dişlerinin vaktinden önce kaybedilmemesi gerekir. Süt dişlerinin vaktinden önce kaybedilmemesi, çiğneme fonksiyonunun bozulmaması ve neticede mide-bağırsak rahatsızlıklarına varan sorunların önüne geçilmesi bakımından da oldukça önemlidir.

Süt dişleri, kendisinden sonra sürecek olan kalıcı dişler için doğal yer tutucu görevi üstlendiğinden, ortodontik rahatsızlıkların önlenmesi bakımından süt dişlerinin ağız içerisinde kalmaları gereken süre boyunca burada tutulmaları sağlanmalıdır. Tüm bu nedenlerden ötürü süt dişlerinin bakımı ve korunması büyük önem taşımaktadır.

Süt Dişi Temizliği

İlk süt dişinin sürmesi akabinde altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Ayrıca, bebeklerde ve çocuklarda yaşa uygun ağız ve diş temizliği mutlaka düzenli şekilde yapılmalıdır. Bebeklerde diş temizliği ıslak bir bez veya tülbentle dişlerin silinmesi şeklinde iken çocuklarda yaşına uygun diş fırçası ve diş macunu ile günde en az iki kere ikişer dakika fırçalama şeklinde olmalıdır.

Süt dişlerinin korunması bakımından tüketilen yiyecek ve içecekler de göz ardı edilemeyecek öneme sahip olduğundan yapışkan, asitli ve şekerli yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı, bunların tüketilmesi halinde ise tüketim sonrasında mutlaka dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Son olarak, çocuk diş hekimliğinin fissür örtücüler gibi koruyucu uygulamaları da süt dişlerinin korunmasında hatrı sayılır faydalar sağlamaktadır.

 

Süt dişi, Süt dişi nedir, süt dişi nedir, Süt dişi ne zaman çıkar, Dentart, ankara diş kliniği, ankara diş hekimleri, bahçelievler diş kliniği, diş tedavisi, sedasyon, sedasyon tedavisi, sedasyonla diş tedavisi, diş tedavi fiyatları, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi, diş çekimi sonrası, uyanıkken diş sıkma neden olur

Similar Blog Posts

Uyanıkken Diş Sıkma

Uyanıkken diş sıkma, dişleri birbirine bastırma ya da gıcırdatma bir çeşit diş rahatsızlığıdır. Bir başka…

Genç Yaşta Diş Çürümesi

Genç Yaşta Diş Çürümesi, diş minesinin asidik saldırıya uğraması sonucu oluşan bir dental hastalıktır. Diş…

Bebekler Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

ek çok ebeveyn, çocuklarının diş sağlığı için onları diş hekimine götürmekte gecikebiliyor. Oysa ki erken…
WHATSAPP DESTEK